4 ok, amiért nem indul be a fogyás

Mi gátolja a fogyókúrás diéta sikerességét?

Sokan nagy hévvel, de viszonylag kevés háttérinformációval vágnak bele a diéta és az edzés misztériumába. A kezdeti lelkesedés aztán hamar megkopik, ha a siker nem jön. Bizony vannak tévhitek, általános hibák, amiket könnyedén elkövethet az ember, ha nincs meg a megfelelő felkészültség és alapos tájékozottság a témában. Nem ördőngős dolgok ezek, de nem árt szem előtt tartani pár alapelvet, így sokkal eredményesebb lehetsz. Lássuk mik a lehetséges okok, amik meggátolnak a fogyásban.

1. Túl sok kardió edzés

Borzasztó, hogy sokan még mindig úgy tudják: ha éheztetjük magunkat és napi 1-2 órát kardiózunk, akkor a zsír egyszerűen csak úgy leolvad majd rólunk. Tulajdonképpen ezzel csak leépítjük az izomzatunkat, valamint lelassítjuk az anyagcserénket.

TIPP: Ne szoktasd hozzá a tested egyfajta mozgáshoz! Ha heti 3 alkalommal végzel kardió edzést, így építsd fel:

  • 1. nap: 30–40 perc taposás
  • 2. nap: 25 perc HIIT
  • 3. nap: 30–40 perc lépcsőzés.

2. Felejtsd el a kalóriaszámlálást!

Koplalás és állandó számolgatás helyett érdemes inkább enyhén csökkenti a bevitt ételmennyiséget, és ügyelni arra, hogy amit megeszünk, az minőségi táplálék legyen. Ha tartós fogyást szeretnél elérni, mindig tartsd szem előtt a kulcsszavakat: türelem, minőség és mennyiség!

TIPP: Egyél napi 4-5 alkalommal, kisebb adagokat. Fogyassz napi 2-3 liter folyadékot – felejtsd el a gyümölcsleveket és a különböző cukros löttyöket!

Kalóriaszámolgatás helyett egyszerűen kövess egy célodnak megfelelő mintaétrendet.

3. Szénhidrátok a diétában

Mindig gondot okoz, mi is tartozik ebbe a csoportba. Összetett, „jó” szénhidrátok:

  • rizs
  • puffasztott rizs
  • teljes kiőrlésű rozskenyér
  • zab, zabpehely
  • quinoa
  • hajdina
  • zöldségek (édesburgonya, cékla, borsó, zöldbab, stb.)

Ne félj tőlük, hiszen nemcsak az izomépítésben, hanem az inzulintermelésben is segítenek nekünk.

TIPP: Ajánlott szénhidrát mennyiség férfiaknak 4–6 gramm testsúly-kilogrammonként, ideális testsúlyt tekintve. Nőknek kicsit alacsonyabb, 3–4 g a testsúly-kilogrammonkénti szükséges mennyiség. Ha tartós fogyás a célunk, akkor csökkentsük napi szénhidrát-mennyiségünket 2 g/tskg-ra!

4. Vigyázz az extrém fehérjebevitelre!

Legenda, hogy ha kevesebb szénhidrátot eszel, akkor sokkal magasabb fehérjemennyiségre lesz szükséged. Természetesen, ha izomépítés is a célod, akkor fontos, hogy megemeld a fehérjemennyiséged.

TIPP: Az egészséges felnőttek számára, vegyes táplál­kozás mellett mintegy 0,8 g/testsúly-kilogramm fehérje napi bevitele javasolt. A napi 1 – max. 2 fehérjeturmixod se vidd túlzásba, ne legyen belőle 3–4!

Megteszel mindent és mégsem indul a fogyás? Lehet, hogy komplex életmódváltásra van szükséged: próbáld ki az online elérhető Lifestyle Programot személyre szabott étrendért, edzéstervért és táplálék-kiegészítő tippekért!