A gyorséttermi kínálat káros hatásai

A mai fiatalok körében szinte mindennapos dolog beülni egy gyorsétterembe és ami még rosszabb, amikor egy egész család foglal el egy asztalt… sokak félelme, hogy a mai gyerekek talán már ezeken az ételeken fognak felnőni?

A gyorséttermekben kapható kaják igazi kalóriabombák, melyek aztán jól feladják a leckét a szervezetnek. Finomságukat sajnos nem a tápanyagban gazdag alapanyagok adják, hanem az oly sűrűn emlegetett ízfokozók és társaik.

A klasszikus gyorséttermi étel Amerikából származik. Sok mindent elárul, hogy még ők is azt mondják erre, hogy “szemét kaja”. Tulajdonképpen ez teljesen helytálló megállapítás, mivel sajnos a gyorskaja tele van zsírral, koleszterinnel, sóval, cukorral és olyan mennyiségű kalóriával, hogy azt nem is gondolnád. Ráadásul ezek mind károsan hatnak a szervezetre: megnehezítik az emésztést és oly mértékű plusz kalóriabevitelt jelent a rendszeres fogyasztása, hogy az bizony igen hamar hízáshoz, majd elhízáshoz és mindenféle betegség kialakulásához vezet!

A boltokban kapható ételek és italok címkéjén mindig elolvashatod, mit tartalmaz és mennyit javasolnak elfogyasztani belőle a napi 2000 kalóriás étrend mellett, mert ezt kötelező feltüntetni. Nos, az igazság az, hogy ha 2–3 hambit megeszel egy kis sült burgonya társaságában, akkor ez a 2000 kalória már meg is van… a gond az, hogy ez csak egy étkezés volt és nem az egész napra vonatkozó. Ráadásul ezzel az elfogyasztott mennyiséggel–mivel nem tápláló–nem is laksz jól egész napra, sőt, talán másfél–két óra múlva már megint éhes leszel.

A gyorséttermi kaják káros hatásait igen jól mutatja be az a 2004–ben készült film, mely  találóan a “Super Size Me” címet kapta. Bizonyára már Te is láttad a filmet, melyben egy akkor 32 éves férfi vállalta, hogy 30 napon keresztül csak McDonald´s–ban kapható ételeket fogyaszt. A film abszolút megválaszolja a kérdést, mi is történik a szervezettel, ha rendszeresen ilyen kaját eszel. Az eredmény megdöbbentő volt: napi szinten 5000 (!!!) kalóriát vett magához a főszereplő, aki “mindössze” háromszori étkezés alkalmával hozta össze ezt a hatalmas mennyiséget (általában az aktív férfiak napi szükséges kalóriabevitele 3000 körül mozog). Egy hónap elteltével 11 kg–ot sikerült felszednie, a testzsírszázaléka pedig 13%-kal nőtt-ebbe már belegondolni is rossz!

Mindemellett főhősünk depresszióssá vált, általános rossz közérzet lett úrrá rajta, továbbá letörtségtől, fejfájástól, hangulatváltozásoktól, szexuális gondoktól és vesekárosodástól szenvedett. Mindössze 30 nap elteltével! (Ilyenkor mindig eszembe jutnak a táplálék-kiegészítők fogyasztását ellenzők, akik előszeretettel emlegetik, hogy a fehérje turmix milyen káros a szervezetre –persze tudjuk, hogy ez egyrészt nem igaz, másrészt vajon végiggondolják, hogy egyébként mit visznek be a szervezetükbe?)

A gyorséttermi kaják sajnos igen “nehéz” ételek, éppen a sok káros anyag tartalma teszi őket azzá. Nemcsak, hogy nincs bennük tápanyag, és csupán felesleges kalóriabevitelnek számítanak, de rendszeres fogyasztásuk esetén mindezen túl igen nagy mértékben károsítják az anyagcsere folyamatokat, ezáltal romlik azok teljesítőképessége, felborul a szervezet sav–bázis egyensúlya, a fáradtság, rosszkedv, fásultság általánossá válik, ami maga után vonja, hogy a testmozgás sem fog az ember kedvenc tevékenységei közé tartozni, s elindul egy sor folyamat, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezet.

Az ilyen jellegű táplálkozás következményei lehetnek az elhízás, a cukorbetegség, a szívelégtelenség is. Újabb kutatások eredményei szerint a magas zsírtartalomnak köszönhetően mindezen felül még rövid távon memória veszteség, hosszú távon pedig teljesítőképesség-csökkenés is kialakulhat.

Miből is készül a csirkés szendvics?

 Az is tény, hogy ezek a hamburgerező–falatozó helyek régen még frissen darált marhahúst használtak a hamburgerpogácsa elkészítéséhez és sok helyen láttam, ahogy a pult mögötti kis konyhában hámozzák a krumplit és megsütik. Manapság azonban minden megváltozott (persze nem mindenhol). Ám sajnos nem a jó irányban, már ami az alapanyagokat illeti. Az emberek munkaideje meghosszabbodott, a szabadon eltölthető idő csökkent, így az ember az idejével is ott spórol, ahol tud. Ezt “kihasználva” jöttek be a félkész–és késztermékek a piacra, melyeket csak beteszel a mikróba, pár perc alatt kész és nem kell órákat eltöltened az elkészítésével.

Mindez még „nem is probléma“, de az, hogy a megnövekedett kereslet miatt a gyorséttermekben is a nagyobb mennyiség előállítása, olcsóbb és gyorsabb elkészítése került előtérbe a “hagyományos módon” elkészített ételek helyett, ami bizony igen nagy gondot jelent. Természetesen nem a cégnek, hanem az egészségre nézve. Sajnos a menüben található ételek messze kerültek a természetes alapanyagokat tartalmazó ételektől.

Az emberek sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy mit is tartamaz az a bizonyos szendvics, amit oly jóízüen falatoznak beszélgetés közben…

A csirkefalatokat sokan választják, mondván, hogy a csirkehús egészséges és ráadásul nem is hízlal. Nos, ez a megállapítás ebben a formában teljesen igaz. A gyorséttermekben kapható csirkefalatok azonban mégcsak nem is a panír miatt nem egészségesek. A csirkehúst ugyanis „felváltotta“ néhány más összetevő, melyek között megtalálható a viz, búzakeményítő, szőlőcukor, sáfrányos szeklice olaj, nátrium-foszfátok és élesztőkivonat. Ugye milyen rosszul hangzik? S mindehhez társulnak a bundához felhasznált adalékanyagok, melyektől sok ember oly távol igyekszik tartani magát egyébként.

Az egészségesnek vélt shake-ek, gyümölcsturmixok sem azt tartalmazzák, amire számítasz. A turmix elvileg fagylaltból és tejből kellene, hogy készüljön. Ma már azonban a fagylaltok is csak természetazonosnak mondhatók, és kevésbé természetesek. Sajnos a keresletnek “hála” itt is bővült az összetevők listája a turmix állagát befolyásoló anyagokkal, amelyeket sűrítőanyagokként és emulgeáló szerként ismerhetsz. Egyre többféle szirupot használnak, ami ugyancsak azt jelenti, hogy a természeteshez csak hasonló ízt kölcsönöz a desszertnek, mert a nevében szereplő anyag szinte alig található meg benne. Például a kávé szirup alig tartalmaz kávét, ugyanis emögött víz, glükóz–fruktóz szirup és propilénglikol elegye található.

Miért jó odafigyelni a kalóriabevitelre?

A csökkentett kalóriabevitel csökkenti az oxidatív stresszt, így védi az agyat is, tehát segít karbantartani a memóriát. Ugyan a memóriát és az iskolai teljesítményt örökletes tényezők is befolyásolják, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos az agy egészségesen tartásához.

Több kutatást is végeztek csökkentett kalóriabevitel, valamint telítetlen zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásának hatását vizsgálva. Az eredmények azt mutatták, hogy a csökkentett kalórián élők sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, míg azoknál, akik étkezésében nem volt kalóriacsökkenés, azok nem mutattak semmilyen érdembeli memóriafejlődést.

A vértesztek alacsony inzulinszintet és kisebb mennyiségű gyulladásokért felelős anyagot mutattak ki azok között, akik csökkentett kalórián éltek. A kutatók álláspontja az, hogy a megnövekedett inzulin érzékenység és a csökkent gyulladásos folyamatok jelentős szerepet játszanak a memória aktivitásában.

Nos, azt hiszem, érdemes átgondolni, hova is ülsz be a barátaiddal egy jót falatozgatni…