Rukkolás lencsesaláta

Miért olyan egészséges a lencse?

Sokan csak újévkor fogyasztanak lencsét, hogy gazdagok legyenek. Az ókori görögök kedvelt alapanyaga volt, Hippokratész májproblémákkal küzdő betegeinek is ajánlotta. Kutatások szerint gazdag olyan antioxidánsokban, mint a C- és E vitamin, glutation. Emellett magas B vitamin és folsav tartalma is. Magas rosttartalma miatt lassabb felszívódású, kisebb a vércukorszint emelő képessége, glikémiás indexe. Béltisztító hatású, így egy méregtelenítő kúra alkalmával, barna rizzsel jó párosítás. Puffasztó hatása elkerülhető, csökkenthető, ha előzőleg beáztatjuk és akár a főzővizet is kicserélhetjük.

Diétában különösen népszerű alapanyag magas fehérjetartalma miatt (100 grammban 26 gramm), ráadásul az egyik legjobb növényi proteinforrás vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknek.

A lencse tápanyagtartalma:

26 g fehérje, 1,9 g zsír, 53 g szénhidrát, 342 kcal

Hozzávalók:

  • 10 dkg lencse
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 4 marék rukkola
  • 10 koktélparadicsom
  • 10 dkg fetasajt (vegán diéta követőinek bármilyen növényi termékkel helyettesíthető)
  • petrezselyem
  • só, bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

Az előző este beáztatott lencsét kevés vízben puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. A lilahagymát apró kockára vagy szeletekre vágjuk, összekeverjük a lencsével. Fűszerezzük, petrezselymet és kevés olívaolajat adunk hozzá. A rukkolát tányérra halmozzuk, rákanalazzuk a lencsét és a félbe vágott koktélparadicsomokat, majd a tetejére morzsoljuk a fetát.

Ha szeretnél több vegán receptet kapni, esetleg érdekelne edzésterv és személyre szabott étrend is, akkor érdemes kipróbálnod a Lifestyle Programot, ahol célodnak és diétádnak megfelelő táplálkozási tippeket is kapsz!