Hogyan működik az Atkins diéta?

Az Atkins diéta három fázisa

A diéta első fázisában a meghatározott ételek korlátlan mennyiségben fogyaszthatók és a későbbi fázisok során bővül ki a diétában engedélyezett ételek köre. Lássuk, hogyan épül fel a három fázis!

Engedélyezett ételek az első fázisban:

Húsok, (az előre csomagolt húsokkal óvatosan bánjunk az adalékanyagok miatt), tojás, halak, tenger gyümölcsei. Ezen kívül sajtok (8-12 dkg), zöldségek (2-3 csészényi gomba, petrezselyem, paprika, retek, saláta, uborka), egyéb zöldségekből 1 csészényi, mint tök, articsóka, spárga, paraj, kelkáposzta, brokkoli, karalábé, paradicsom, káposzta, karfiol, hagyma.

A szénhidráttartalom kiszámításakor a zöldség nyers súlyát kell figyelembe venni. Minden fűszer használható, amelyek nem tartalmaznak cukrot. A zsírok közül kerülni kell a margarint, ám a vaj megengedett, akárcsak az olíva olaj, dió-, szójabab-, szezám-, napraforgó olaj. Zsírt és bőrt a húsokról nem kell eltávolítani. A zsír fontos a fogyásban, mert hiánya akadályozza a vitaminfelszívódást és fogyást.

Fontos legalább 2 liter folyadék elfogyasztása, ami lehetőleg víz legyen. Engedélyezett mértékkel a kávé is, de lehetőleg koffeinmentesen, illetve gyümölcsteák, gyógyteák, melyek szintén nem tartalmaznak koffeint.

Atkins azt is kiemeli, hogy a főszerepben a feldolgozatlan ételek vannak.

Szabályok az első fázisban:

 • napi minimum 3, de inkább 4-5 étkezés, ahol a szénhidrát mennyisége maximum 20 gramm zöldségekből áll
 • nem szabad gyümölcsöt, finomított alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztani, gabonamagvakat, tejtermékeket fogyasztani (kivéve sajt, tejföl, vaj)
 • nem szabad olajos magvakat és csírákat enni
 • csak az engedélyezett ételek közül szabad választani
 • naponta szedj multivitamint ásványi anyagokkal, amiben fontos, hogy legyen kálium, kálcium, magnézium
 • vigyázz a diétás termékekkel, mert ezek általában zsírmentesek, de szénhidráttartalmuk bizonytalan
 • mindenképp győződj meg a címke alapján a termékek szénhidráttartalmáról

A második fázis:

Továbbra is szigorúan tilos cukrot, finomított alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztani. A szénhidrátmennyiséget fokozatosan, minden héten 5 grammal kell emelni. Az első héten tehát 25 g-ot lehet enni. A következő lépcsőfokokkal érdemes a szénhidrátot emelni:

 1. több saláta, más zöldségek
 2. túrósajtok, sajtok
 3. olajos magvak, csonthéjasok
 4. bogyós gyümölcsök
 5. szénhidrátszegény szeszes italok, borok
 6. hüvelyesek
 7. más gyümölcsök
 8. keményítő tartalmú zöldségek
 9. őröletlen gabona

A fokozatos emeléssel ki tudod tapasztalni, mikor áll meg a fogyás, mi az a szénhidrátmennyiség, amit hízás nélkül fogyaszthatsz. Ezeket a megemelt szénhidráttartalmú étkezéseket hetente maximum háromszor iktasd be.

Avokádós tojásos toast

A harmadik fázis:

A harmadik fázisra akkor kell áttérni, ha már csak 2,5-5 kg a leadni kívánt súlyfelesleg.

A második fázisban elkezdett szénhidrát emelést addig kell folytatni, míg a heti leadott súly kb. fél kg. Ez a harmadik szakasz hívatott arra, hogy életvitellé alakítsa a diétát. Itt már akár heti szinten is kiszámíthatod a szénhidrát szükségletedet, nem kell a napi megfelelő bevitellel foglalkozni. Sajnos általában félő, hogy az utolsó fázisban visszatér az étvágy, de remélhetőleg a diéta során eddigre olyan tapasztalatokhoz jutsz, ami által különbséget tudsz tenni a jóllakottság különböző fokozatain.

Mindig figyelj a tested jelzéseire. Ebben a fázisban 10 grammonként kell növelni a szénhidrátbevitelt, ám ha azt tapasztalod, hogy hízol, vissza kell venni a szénhidrátmennyiséget.

A negyedik fázisra kialakul az a szénhidrátmennyiség, ami az ideális súly megtartásához szükséges.

1-1,5 kg testsúlyingadozás megengedett, ám ennél nagyobb súlygyarapodás esetén vissza kell térni a bevezető fázishoz egy rövid időre.

Fontos, hogy a diétát mozgással egészítsd ki és továbbra is tartózkodj a cukortól és finomított ételektől.

A diéta előnye, hogy látványos fogyáshoz vezet, és ez meghozza a kedvét a fogyókúrázónak, de a drasztikus szénhidrát-megvonás miatt már rövidtávon is rengeteg egészségkárosító hatása van. A szükségesnél jóval kevesebb a napi rostfogyasztás, és hiány léphet fel a szervezet vitamin és ásványi anyag ellátásában is. A szénhidrátok bontása során keletkező glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben és a teherbeesést is gátolhatja. A javasoltnál magasabb zsírtartalmú étrend növeli a szív- és a keringési rendszer betegségeinek kockázatát, a sok fehérje bevitele pedig a veseműködés csökkenését, a máj és az ízületek károsodását idézi elő, valamint fokozza a kalcium ürülését is, ezért csontritkuláshoz vezethet. A diéta kellemetlen, rossz szájszaggal is járhat a zsírégetés során keletkező ketonok lehelettel történő ürülése miatt.

Ne feledd, hogy mindig hatásosabb a személyre szabott diéta és étrend követése, hiszen mindannyiunk szervezete és szükséglete eltérő. Próbálj ki céljaidra szabott életmódváltó programot, amit akár ingyenesen is elérhetsz már az interneten.