Hortobágyi húsos palacsinta egészséges kivitelben

Szeretnéd a klasszikusokat egészséges formában az asztalra tenni? Egyik nagy kedvencünk a Hortobágyi húsos palacsinta, melynek most elkészítjük egészséges változatát. A palacsintát az alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú zablisztből készítjük, amelynek semmilyen mellékíze nincs. A pörköltet csirkemellből, zsírszegényen készítjük el, egészséges kókuszolaj felhasználásával.

Hozzávalók a hortobágyi húsos palacsintához

A palacsintához:

  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dl zsírszegény tej
  • 3 dl víz
  • 5 tojásfehérje
  • 1 tojássárgája
  • kókuszolaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 40 dkg csirkemell
  • 1 közepes hagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 ek. teljeskiőrlésű tönköly vagy zabliszt
  • 2 szál petrezselyem

Elkészítés:

1. Egy tálba rakjuk a tojást, a zabpelyhet, a tejet, a vizet, a sót. Habverővel pár másodpercig verjük. Egy teflon serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozunk (ecsettel vagy olajpermetezővel). Egy merőkanálnyi palacsintatésztát merünk a már forró serpenyőbe. Elegyengetjük, amennyire vékonyan tudjuk. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalát megsütjük.

2.  Pörköltet készítünk a darált csirkemellből: az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, majd a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és egy kis őrölt pirospaprikát szórunk rá. Felöntjük a 8dl vízzel és készre főzzük.  Egy tésztaszűrő segítségével leszűrjük a húst. A szaftot behabarjuk: a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, szintén simára keverjük, és ráöntjük a szaftra. A behabart szaft felét visszaöntjük a húsra, a maradék pedig az összehajtott palacsinták tetejére kerül majd.

3. A palacsintákat megtöltjük a húsos töltelékkel, majd meglocsoljuk a szafttal.