Karácsonyi kedvencünk: a bejgli

Kezdjük a receptgyűjteményünket egy ellenállhatatlan bejgli készítésének fortélyait. A bejglit minden asztalon megtaláljuk karácsonykor és sokszor nem tudunk megállni egy szeletnél, hisz egész évben erre várunk. Most arra kapunk megoldást, hogyan tudjuk kedvencünket egészségesebb kivitelben megvalósítani.

A készítés során a finomított szénhidrátokat cseréljük ki teljeskiőrlésű lisztre és alacsony glikémiás indexű (GI), alacsonyabb kalóriatartalmú édesítőre. Így a magasabb rosttartalom, alacsonyabb GI miatt gyorsabban eltelít és nem hirtelen emeli meg a vércukorszintet, mely hatására kevésbé lesz jellemző az állandó édesség utáni sóvárgás. Lisztnél a zabliszt kevésbé tömör, mint a tönkölyliszt és édesítésnél, ha eritritet használunk, akkor kalória hozzáadása nélkül sikerül egy édes finomságot alkotnunk. Ha valaki szeretné még jobban csökkenteni a szénhidráttartalmát szénhidrátcsökkentett liszttel is készítheti.

Karácsonyi mákos és diós bejgli egészségesebbenHozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű zab vagy tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg kókuszzsír, pálmaolaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • kevés tej az élesztő felfuttatásához (kb. 1dl)
  • 3 evőkanál nyírfacukor vagy eritrit
  • 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

Diós töltelék:

  • 1 dl 1,5 %-os tej
  • 6 dkg eritrit vagy nyírfacukor
  • 25 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola

A tejet a nyírfacukorral felforraljuk, belekeverjük a darált diót és megmosott mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, megkenjük vele a tésztát.

Mákos töltelék:

  • 1 dl 1,5 %-os tej
  • 7 dkg nyírfacukor
  • 20 dkg mák
  • 1 citrom héja
  • pici szegfűszeg
  • 5 dkg mazsola

Ugyanúgy készítjük, mint a diósat.

Elkészítése:

  1. A tejben az élesztőt felfuttatjuk, esetleg egy kis nyírfacukrot adhatunk hozzá.
  2. A kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a tojást, a mézet, az élesztőt, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk és félretesszük pihenni.
  3. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
  4. Elkészítjük a töltelékeket. Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát pihentetjük.
  5. Majd megkenjük a tojásfehérjével, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép arany barnára sütjük.

A töltelékeket variálhatjuk egy kis almával, így különlegesebb lesz az íze, de a kalóriatartalma is csökken.

A bejgli mellé karácsonykor hagyományosan mézeskalács is készül és az a jó hírünk van, hogy ebből is létezik egészséges verzió » Egészséges mézeskalács

 

Boldog Karácsonyt és jó sütögetést!

Silye Gabriella