Miért fontos edzés után a szénhidrát?

Miért kell egyszerű szénhidrát edzés után?

Az egyszerű szénhidrátok edzés után elsősorban az edzéssel kiürített glikogén raktárak visszatöltését szolgálják, valamint segítik a fehérjeszintézist.

Az egyszerű szénhidrátok megnövelik a vércukorszintet, ami együtt jár az inzulin szint növekedésével. Az inzulin célja a vércukorszint visszacsökkentése, ezért a vérkeringésben lévő cukrokat a sejtekbe tereli. Ám nemcsak a cukrokat tereli a sejtekbe, hanem ugyanúgy a fehérjét is, ezáltal segítve a fehérje hasznosulását.

Az edzés után fogyasztott szénhidrát a regeneráció része, ami alapvetően fontos ahhoz, hogy a következő edzéseden is a maximumot és annál még egy kicsit többet is nyújthass! Így pedig az izomtömeged növekedését fokozza.

A szénhidrátbevitel és az izombontó kortizol hormon közti összefüggés

Az edzés során – persze feltételezzük, hogy az kellően intenzív – az izmok glükózt (gyorsan elérhető energia) és glikogént (tárolt energia) használnak. Amint ezek az energiaforrások alacsony szintre kerülnek, az intenzív edzés már nem folytatható tovább és fellép a fáradás. Már nincs megfelelő mennyiségű elérhető energia az izmoknak. Ekkor a szervezet kortizol hormont bocsát ki, ami izomlebontó hatású. A kortizol tehát (ami tartós stressz esetén is kiválasztódik), felemészti az izmokat, hogy a belőlük nyert fehérjét energiává alakítsa. Ez pedig izomveszteséget jelent.

Az edzés után fogyasztott turmix hatására a szervezet inzulint bocsát ki, ami a kortizollal ellentétben anabolikus, vagyis építő hatású hormon. A tejsavó fehérje a legjobb fehérje forrás edzés után, mert nagyon gyorsan emésztődik és felszívódik. Ám ugyanakkor szükséges mellé szénhidrát, amelynek magas a glikémiás indexe. (70, vagy afölötti). A glikémiás index az a szám, ami megmutatja a hatására bekövetkező vércukorszint emelkedést. Alapvetően napközben célszerű alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztani, edzés után azonban épp a magas vércukorszint hatására bekövetkező inzulin kibocsátás a fejlődés kulcsfontosságú pontja!

Mennyi szénhidrát kell edzés után?

A glikogén raktárak visszatöltéséhez szükséges szénhidrát nagyjából edzés után fél-1g/testsúlykilogramm, ami egy 80 kg-s egyén esetén 40-80 g-ot jelent. Ez az a mennyiség, ami a szükséges, kb. fél g/testsúlykilogramm fehérjével javasolt fogyasztani.

Bevihető táplálék-kiegészítő formájában?

A válasz röviden: igen, és célszerű is. A BioTechUSA Carbox például azért praktikus, mert tetszőleges fehérjével együtt az általad kiszámolt és a szervezeted számára szükséges mennyiségben tudod a szénhidrátot kimérni.

A Carboxban ötféle szénhidrát található: dextróz, maltodextrin, ribóz, fruktóz és Vitargo. Ezek mindegyike külön-külön is nagyszerűen megállja a helyét egy edzés utáni turmixban, ám így egyetlen termékbe sűrítve kifejezetten fokozzák az edzés után szükséges szénhidrát visszatöltő hatást. Az izomzatot teltté és kerekké teszi, így nemcsak a szervezetben bekövetkezett hatása kiváló, de a látvány sem lesz elhanyagolható!

Milyen szénhidrátok találhatók a Carboxban?

1.    A dextróz más néven glükóz. Az egyik legáltalánosabb cukorfajta, amelyet az edzés utáni turmixban alkalmazni szokás. Nagyszerű megoldás ár-érték arányban.
2.    A maltodextrin egy komplex szénhidrát forma, amelyet nyerhetnek akár rizsből, burgonya keményítőből is, de a molekuláris láncolata rövidebb, mint más komplex szénhidrátoknak. A dextrózhoz hasonlóan magasra emeli az inzulin szintet, ám lassabban teszi mindezt, így hosszabb időn át biztosítva a szénhidrát jelenlétét.
3.    A fruktóz más néven gyümölcscukor. A glikémiás indexe meglehetősen alacsony, vagyis lassan emésztődik és nem okoz erős inzulinemelkedést. Ám pont ezért hosszú időn keresztül nyújt szénhidrátellátást a szervezetnek.
4.    A ribóz közvetlenül részt vesz az energiatermelésben és az ATP előállításban. A szervezet az energiát ATP formában használja fel, tehát a ribóz nagyszerű segítség ebben. A kemény edzés egy stresszt jelent a szervezet számára, amiből minél hamarabb szeretnénk visszatérni az egyensúlyi állapotba, hogy újra megterhelhessük. A ribózzal ez a folyamat nagyszerűen gyorsítható tehát különösen fontos szerepe van a regenerációban.
5.    A Vitargo a legújabb szénhidrát termék a piacon. Kukoricakeményítőből nyerik ki és rendkívül gyorsan emésztődik. Már az emésztés korai szakaszában felszívódik. Ráadásul hozzájárul például a kreatin gyorsabb felszívódásához is.