Reform cukormentes répatorta

Ezúttal egy egészséges répatorta receptet mutatunk nektek, amelyet teljes kiőrlésű liszttel készítünk és cukormáz helyett fehérjeporból készítünk rá krémet, így a fehérjetartalmát is növelhetjük. A sárgarépa magas rostanyag és alacsony kalóriatartalma elősegítjük az alakunk megőrzését, sőt magas a B- és C-vitamin, kalcium, magnézium és cink tartalma is.

A répa jótékony hatásai

Fontos megemlíteni, hogy a sárgarépa az egyik legfontosabb béta-karotin forrás. A karotin egy antioxidáns, és az A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin a látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából nagyon fontos mikrotápanyag. Felmérések azt mutatták, hogy a karotinban gazdag étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek előfordulási arányát és jó hatással van a koleszterinszintre is.

A répatorta hozzávalói:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 narancs reszelt héja
  • kevés kókuszzsír a tepsi kikenéséhez
  • 5 db tojás
  • 15 dkg méz
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly vagy zabliszt
  • 20 dkg dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük, a diót megőröljük. A tojások sárgáját összekeverjük a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután a tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a répás masszához, és kókuszzsírral kikent, zabliszttel beszórt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 200 Celsius-fokon 35-40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát mielőtt kivesszük a tortát!

Cukormáz helyett fehérjepuding

A tetejére mascarponés krém vagy cukormáz helyett készítsünk vaníliás fehérjeporból kevés víz hozzáadásával krémsűrűségű masszát, amivel megkenhető a kihűlt tortánk. Ha a teljes kiőrlésű lisztet kicseréljük máklisztre, akkor gluténmentes, akár paleolit diétába illő sütit is készíthetünk.