Tarhonyás hús egészséges kivitelben bulgurral

Gyerekkori menzáink felejthetetlen emléke a tarhonya, de amikor diétázik az ember vagy csak az egészségére figyel, akkor ez kimarad az éltünkből. Pedig egyébként igen ízletes étel és nagyon jól feldobja a mindennapi diétát.

Fontos, hogy az egyhangú étkezést igyekezzünk változatosabbá tenni, hogy a diéta hosszú távon tartható legyen és minél több féle tápanyaghoz hozzájussunk. Erre olyan köretet javaslunk, amelyet érdemes beiktatni a mindennapi étkezésbe. A bulgur Törökországban nagyon elterjedt, török rizsnek is nevezett rostban gazdag gabonaféle, általában durumbúza töret. Szénhidráttartalma a rizshez hasonló, de a glikémiás terhelése jobb, mint a barna rizsé. Mivel előfőzik, így sokkal rövidebb az elkészítése, kb. 10 perc alatt fő meg, így időt is takarítunk meg vele.

Hozzávalók (kb. 4 adag):

  • 2 csirkemell
  • 25 dkg bulgur
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 nagyobb piros húsú paprika
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 2 ek vega-mix
  • 1 ek majoránna
  • 2-3 ek pirospaprika
  • 1 tk kókuszzsír
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A csirkemellet kockákra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A hagymát kókuszzsíron üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a húst, majd a zöldségeket és fűszerezzük. Ha szükséges minimális vizet is adjunk hozzá, addig főzzük, míg a hús puha nem lesz.
  2. Közben a bulgurt ugyanúgy, mint a rizst kb. kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük és 10 perc után elzárjuk alatta a tüzet és állni hagyjuk, hogy magába szívja a vizet.
  3. A húst a bulgur mellé is tálalhatjuk vagy össze is keverhetjük, amelyik a szimpatikusabb. Uborkasaláta kitűnő választás mellé.