Palacsinta egészséges kivitelben

A palacsinta mindenki kedvence, már gyerekkorunktól kezdve. Most lássuk, ezt hogyan tudjuk egy egészséges diétába beilleszteni zabpehely felhasználásával. Hogy miért pont a zabpehely? Mert magas rosttartalmának köszönhetően sokáig eltelít, miközben tele van a szervezet számára jelentős ásványi anyaggal és vitaminnal. Nem dobja meg a vércukorszintet, így nem tör rád éhségroham, ellenben a klasszikus palacsintákkal, amihez fehérlisztet használunk. Lássuk hát a receptet!

Hozzávalók a palacsintához:

  • 20 dkg zabpehelyliszt 
  • 2 dl zsírszegény tej vagy mandula-, kókusztej
  • 3 dl víz
  • 5 tojásfehérje
  • 1 tojássárgája
  • kókuszolaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 40 dkg málna vagy eper
  • 100 g fehérjepor (vanília vagy csoki ízű)

Elkészítés:

1. Egy tálba rakjuk a tojást, a zabpelyhet, a tejet, a vizet, a sót. Habverővel pár másodpercig verjük. Egy teflon serpenyőt nagyon vékonyan kiolajozunk (ecsettel vagy olajpermetezővel). Egy merőkanálnyi palacsintatésztát merünk a már forró serpenyőbe. Elegyengetjük, amennyire vékonyan tudjuk. Közepes hőmérsékleten mindkét oldalát megsütjük.

2.  A fehérjeporhoz vizet adagolunk, óvatosan, ameddig puding sűrűségű lesz, majd a palacsintákat megtöltjük a gyümölccsel és a fehérjepudinggal. Esetleg a pudinggal meg is öntözhetjük.

Ha tetszett, próbáld ki a sós verziót is: Hortobágyi húsos palcsinta