5 ok, amiért állandóan éhes vagy – nem is gondolnád!

Folyton éhesnek érzed magad? Pedig megemelted a rostfogyasztást, emelted a fehérje bevitelt, több vizet fogyasztasz és még mindig legyőzhetetlen a vágy az evés iránt?

Az állandó éheség egy jel, hogy valami nincsen rendben az étrendedben, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. Érdemes ellenőrizni a makrótápanyagok (zsír, fehérje és szénhidrát) elosztását és minőségét is! Összegyűjtöttünk néhány általános jelenséget ezen felül:

1. Órákba nyúló aerob edzések:

Számos tanulmány kimutatta, hogy az aerob edzések hatékonyan csökkentik és kordában tartják az éhséget. Ám nem mindegy, milyen időtartamú az edzés! Egy német tanulmány során kerékpárosokat vizsgáltak 120 percen át tartó alacsony intenzitású edzés során és azt találták, hogy az éhségstimuláló ghrelin hormon nagyon magas volt az edzés után. Figyelj tehát arra, hogy hosszú edzés – 2 órás időtartamtól számít hosszúnak- közben fogyassz például némi glutamint, és szénhidrátot, hogy elkerüld az éhségérzetet, vagy több, rövidebb időtartamú aerob edzést iktass be. Az izzadással elvesztett ásványi anyagok pótlásáról se feledkezz meg!

2. Alváshiány:

Nem titok, hogy az alváshiány miatt csökken a teljesítményed és megnő a regenerálódási idő, de az étvágyadra is hatással van. Egyetlen éjszakai alváskimaradás drasztikus növekedést okoz a ghrelin szintjében. Ugyanezt tapasztalták a kutatók több, egymást követő éjszakán jellemző rossz alvásminőség esetén is. A kutatások egy egyszerű összefüggést mutattak ki: minél kevesebbet alszol, annál inkább nehéz az éhséget kontrollálni. A fáradtság miatt nehezen tudsz koncentrálni arra, hogy a vágyaidat legyőzd és tovább vidd a diétás étrendedet!

3. Csábító reklámok:

Vannak bizonyos ételek, amelyek határozottan növelik az evés iránti vágyat. A reklámok, az Internet mind-mind ontják magukból a gusztusos és ínycsiklandó ételképeket. Ráadásul ez még nem minden, hiszen a bevásárlóközpontokban, áruházakban terjengő finom illatok is állandó kísértésben tartanak minket. Ha pszichésen helyén van minden, nem vagy kimerült például alváshiánytól, akkor az akarat ilyenkor alapvetően nagy segítség a vágy leküzdésében.

4. Étrend váltás:

Amikor áttérsz a szervezeted szempontjából jobb, 5-6x-i étkezéses étrendre, akkor valószínű, hogy az addig megszokott étkezési időpontokban a szervezeted jelezni fog és éhes leszel. Főleg, ha inkább ilyenkor esznek a többiek is körülötted, hiszen az éhségnek szociális vonatkozásai is vannak. Idővel azonban a szervezeted alkalmazkodni fog és átáll az újfajta rendre!

5. Folyékony táplálék:

Az alacsony szénhidrát-és magas fehérjetartalmú diéták esetén sokszor oldjuk meg az étkezést egy-egy fehérje turmix-szal. De ezt sosem szabad túlzásba vinni! A napi fehérjeszükségleted maximum felét vidd be táplálék-kiegészítő segítségével. A tanulmányok kimutatták, hogy a folyékony tápanyag nem okoz olyan nyomást a gyo az éhségérzetet csökkentésre motiválná.

Próbáld a napirendedet a fentiek figyelembe vételével átalakítani, így már biztosan könnyebb lesz leküzdeni az állandó éhséget!