9 ok, hogy miért vagy folyton éhes

Amikor fogyni szeretnénk, sokunk ellensége az állandó éhség, amivel nem könnyű megküzdeni. Azonban van néhány egyszerű ok, amire nem is gondolnánk, hogy okozhat maró gyomorkorgást és hatalmas étvágyat. Próbáld meg ezeket kiiktatni és könnyedén túlléphetsz a problémán!

1. Túl sok lisztes, cukros étel

Bármennyire is hihetetlen, minél több lisztes, cukros ételt fogyasztasz, annál éhesebb leszel. Ráadásul igen hamar. Ezért sem előnyös péksüteményt, fehér kenyeret, kekszféléket enni, ha fogyni szeretnél. Egyéb egészségromboló hatásuk mellett magasra emelik a vércukorszintet, amit a szervezet azonnal vissza akar állítani inzulin segítségével, amely a raktárakba, zsírpárnákba tessékeli a  cukrokat. Ám a hirtelen vércukorszint emelkedés hatására hirtelen az inzulin reakciója is, így túlkompenzálva alacsony vércukorszintet okoz, amitől újra éhes leszel! Egyél helyette lassabb felszívódású szénhidrátforrásokat, mint a zabpehely, barna rizs, teljes kiőrlésű pékáruk, bulgur, hajdina, árpagyöngy stb.

2. Valójában szomjas vagy

Gyakran tévesen ítéljük meg az éhséget és inkább a szomjúságot érezzük annak. Így amikor éhesnek érzed magad, igyál meg egy jó nagy pohár vizet, mert eséllyel elmúlhat az étvágy. Próbálj meg napközben egyébként is több folyadékot fogyasztani, hogy ezt a lehetőséget elkerüld. Legalább 2-2,5 liter folyadék lenne az ideális. Ha sportolsz, akkor ehhez még pluszban hozzájön az edzés alatt fogyasztott folyadék!

3. Túl sok a stressz

A stressz növeli az étvágyat

Van, aki a stressz hatására képtelen enni, de vannak, akik az evéssel kompenzálnak és inkább több energiát visznek be a szervezetükbe, mint normálisan. Tudom, okos tanács, de próbáld ezt elkerülni. Vegyél vissza a tempóból, meditálj, tanuld meg kezelni a stresszt és nem károsítani vele az egészségedet.

4. Nem alszol eleget

Az, hogy nem alszod ki magad, bődületesen meg tudja növelni az étvágyat, ezt nem nehéz megtapasztalni. Gyakorlatilag ez is egyfajta stressz a szervezet számára. Ugyanúgy, mint a stressz idején, megnő a kortizol termelés, ami a zsírraktározásért felelős. Ráadásul a leptin hormon szintje leesik, ami megnöveli az étvágyat és vonzóbbá teszi az ételeket is számunkra. Az alvás hiány egyébként a fogyás akadályozója is, mert fáradtan nem vagy annyira aktív és nem égetsz annyi kalóriát, mint ha rendesen kialudtad volna magad.

5. Túl sok mesterséges édesítőszert eszel

Legyen az diétás kóla, vagy cukormentes üdítő, édesítőszerrel készült bármilyen étel növelni fogja az étvágyadat! Óvatosan ezekkel az italokkal. Inkább szokd meg a tiszta vizet, az oltja a legjobban a szomjadat és nem fog éhessé tenni.

6. Túl gyorsan eszel

Tiszteld le magadat azzal, hogy ha már étkezésről van szó, akkor megadod a módját. Nem a számítógép előtt, nem valahova sietve útközben, az autóban vagy buszon eszel kapkodva, hanem asztalnál, telefont és munkát félretéve arra a 15-20 percre. A sietve étkezésnél eleve nagyobb az esély, hogy többet eszel, mint kellene, hiszen a jóllakottság érzése csupán 20-30 perccel később jelentkezik. Így ha 5 perc alatt habzsolod be az ételt, esélyes, hogy már a felével is jóllaktál volna, ha nyugodtan megrágva, lassan fogyasztod el.

7. Kihagysz étkezést

Nem véletlen az egészséges táplálkozás azon pontja, hogy naponta 5-6 alkalommal, rendszeres időközönként (2-3 óránként) érdemes étkezni, kisebb adagokban. Így folyamatos tápanyagellátásban részesülsz és a vércukor szinted sem fog ugrálni, ami kiváló ellenszere az elhízásnak és a cukorbetegségnek.

Ha kihagysz étkezéseket és egy turmixot sem dobsz be kompenzálásképpen, akkor a vércukorszinted leesik. Ettől farkaséhes leszel és főleg a szénhidrátot fogod kívánni, mert a szervezet szeretne visszakerülni a normális vércukorszintre. Vagyis hamarosan várhatóan nagy mennyiségű ételt fogsz megenni, ami jó eséllyel magas szénhidráttartalmú. Ennek köszönhetően az egekbe szökik a kiéhezett szervezet vércukorszintje, amire inzulint bocsát ki, ez a hormon pedig a vércukorszint lecsökkentése érdekében minden tápanyagot betessékel a sejtekbe, amiből azok a felesleget átirányítják a zsírpárnákhoz! Mivel ilyenkor túlkompenzálás történik, vagyis alacsonyabb lesz a vércukorszinted a normálisnál, éhesnek fogod érezni magad és kezdődik minden elölről…

A telítetlen zsír lassítja a többi tápanyag felszívódását

8. Nem megfelelő a zsírbeviteled

A zsírt sokan, főleg a diétázók úgy kerülik, mint a tüzet, pedig mind telített, mind telítetlen zsírra szükség van a szervezet megfelelő működéséhez. Ráadásul remekül telít és lassítja a többi tápanyag felszívódását, vagyis hosszabb ideig maradsz jóllakott állapotban. Ha nincs meg a megfelelő zsírbevitel, akkor hamarabb megéhezel és hajlamos leszel gyakrabban enni a kelleténél.

Ráadásul ha csak arra figyelsz a zsírok kerülésekor, hogy kizárólag olyan élelmiszert vásárolj, amire azt írták, hogy „low-fat”, akkor abba a hibába is eshetsz, hogy nem veszed észre a termék egyéb tápanyag tartalmát. Sokszor a low-fat termékek ugyanis magas cukortartalmúak, ami a vércukorszintre és inzulintermelésre gyakorolt hatásával a már említett éhséget eredményezi.

9. Unatkozol

Az unalom bizony óriási ellensége a diétázóknak, hiszen amikor nincs mit tennünk, sokkal jobban ki vagyunk hegyezve arra, hogy történjen valami és ehhez várjuk a jeleket. Ráadásul az egyik legkellemeseb tevékenység az evés, ami egyfajta jutalmazási ingert is jelent. Sokan unalmukban nassolva észre sem veszik, mennyire sok kalóriát bevisznek a szervezetükbe és a táplálkozási napló írásakor döbbennek rá! Így aztán hamarabb leszünk éhesek és többször, akár többet is eszünk, mint az szükséges lenne. Tegyél ellene! Foglald el magad, kortyolj inkább folyadékot, mintsem az ételhez nyúlj.