A fogyás és elhízás lelki okai

Gyakran szembesülünk azzal, hogy szeretnénk fogyni, de a mérleg kíméletlenül egyhelyben áll. Hiába a diéta, a kilók maradnak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, talán lelki akadálya van a sikernek. Önbizalomhiány, stressz, testképzavar, de leggyakrabban az akaraterő gyengeségével kell szembenéznünk. Sokkal egyszerűbb sajnálkozni azon, hogy milyen kövérek vagyunk, mint tenni ellene.

Evés mint az önjutalmazás eszköze

A modern társadalmunkban központi szerepet játszik az evés. Nem csak kellemes kikapcsolódást nyújt, hanem igazi élvezetet is jelent a kellemes hangulatban eltöltött vacsora. Teljes lelki nyugalommal étkezhetünk, hiszen az evésnek mentális következményei nincsenek, ellentétben például a drogoknak és az alkoholnak. Egy kiadós ebéd után minden családtag nyugodt és békés.

Már egészen pici gyermekként megtanultuk, ha valami fáj, vagy bánt, akkor jutalmat kapunk. Egy szelet csoki, süti, és máris felderül a kis rózsás pofi. Ezeket a berögződéseket a legnehezebb megváltoztatni. Erős elhatározással viszont kikerülhetjük a menekülő falatokat.

Alig eszem és mégis hízom! – felkiáltást gyakran hallhatjuk barátnőinktől. Ez a kijelentés is egyértelműen arra utal, hogy mégis csak többet eszik, mint amennyire a szervezetének szüksége van.

Nehéz megállni, hogy ne harapjunk bele egy krémes-habos süteménybe, vagy egy puha friss kenyérbe, még akkor is, ha egyáltalán nem vagyunk éhesek. Tudnunk kell azonban nemet mondani, hiszen csak a szemünk kívánja az ínycsiklandó falatokat.

Lelki tréning

Bevált lelki felfrissülést kaphatunk az autogén tréning elsajátításával. Belső gondolataid segítségével helyre állítja felborult testi-lelki egyensúlyod, az irányítás csak a Te kezedben van. Az autogén tréning (AT) kifejezés annyit jelent, hogy a saját lelki békénk önmagunkból ered, melyet rendszeresen, tréningszerűen kell gyakorolnunk. Önszuggesztiós módszerének segítségével saját erődből érheted el azt a tudatmódosulást, mely kibillent és a testi-lelki békédhez vezet. Az AT nem fogyókúrás eszköz, de hosszú távú segítséget nyújthat a lelki harmóniádhoz.

Belső, lelki bizonytalanság

A fogyásproblémák lelki okai több forrásból is eredhetnek. Az egyik ilyen probléma a környezetünk sokszor nem túl kedvező visszajelzése, amelyet olykor elég egy pillantásból is levenni. A másik probléma, ami talán az egyik leggyakoribb, az a párválasztás nehézsége, de egyáltalán, a velünk járó súlyfölösleg megnehezíti a felhőtlen kontaktus kialakítását bármilyen közegben. Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy a kellemetlen tünet az élet szinte minden területére rányomja a bélyegét. Persze, lehetne mutogatni egyénekre, a társadalom egy jó részére, miért nem akarja nagyobb empátiával kezelni ezt a jelenséget. A kérdés, mi kerül többe, illetve mitől érezzük magunkat jobban bőrünkben.

Ha személyemet, mint a cikk íróját kérdeznétek, én biztos, hogy az egészséges életmód mellett döntenék, amelynek csak egyik következménye az optimális súly. A lelki segítséget pedig a családom és a barátaim megadnák nekem. Végül is, fontos azoknak az embereknek a támogatása, akik szeretnek és hisznek bennem. Ha egy reggel úgy ébredsz fel, hogy a mai napra már nincs annyi energiád, hogy ugyanúgy végig vidd, jó, ha tudod, hogy van mögötted néhány olyan fontos ember, aki nem hiszi, hanem egyszerűen tudja, hogy nem adod fel!

Indulj el nyugodtan, és megfontoltan utadon, és vedd igénybe szakember, vagy tréner segítségét. Ez azért fontos, mert egyrészt, valahonnan tudnod kell, melyik úton járj, másrészt jó tudnod, hol számíthatsz a sikert jelző táblákra, illetve később majd hogyan tovább. Már most eláruljuk, egyik legfontosabb dolog a mozgás, egy kis sport, amit úgy válassz meg, örömöd leld benne. A másik az étkezés. Ha egy kis rutint szerzel, hogy lehet finomat, változatosat és jóízűt enni, és mindezt naponta hányszor, máris otthonosabban mozogsz a diéta világában. Ebből a nézőpontból, ha visszatekintesz a régi időkre, látni fogod az iszonyatos kontrasztot…

A futás és kocogás segítik a fogyást

Táplálkozás-edzés-táplálékkiegészítés

Visszatérve a táplálkozásra fontos tényező, hogy mikor, milyen tápanyagból mennyit viszel be, és mire van szükséged még, hogy a diétázás hatásfokát a maximumra emeld. Vagyis mi a cél? Egyértelmű, a zsírréteget elégetni! Hogy érheted ezt el? Megfelelő táplálkozással, edzéssel és a táplálkozásod speciális kiegészítésével!

Az a tény rendkívül fontos, hogy a diétázás alkalmával a fontos szervi funkciók ne sérüljenek. Például, ha a szervezetednek energiára van szüksége, akkor ezt ne az izomszövet bontásából finanszírozza, hanem legyenek a szervezetedben olyan összetevők, amelyek a zsír bontásából származó energiát mint raktározott tápanyagot használják a fogyáshoz.

L-karnitin

Az L-karnitin napjaink egyik legsikeresebb zsírégető formulája. A működését úgy kell elképzelned, mint egy szállítóautóét, amely rakománya nagy mennyiségű zsírtömeg, ami az értékes tápanyagokat szállítja az energia felszabadítását végző sejtekhez. A zsírtömeg lebontásából kinyert energia a test szabad rendelkezésére áll. Az L-karnitint teljesítményfokozó hatása miatt sportolók is előszeretettel használják. Frissítő hatással bír, és mozgósítja a szervezet energiatartalékait.

Érdemes olyan kiszerelést választani belőle, amit bárhová magaddal vihetsz. Létezik már folyékony formában is, amely gyors felszívódással bír. Az L-karnitint fogyasztva óriási energiák szabadulnak fel benned, amelyek segítenek mozgásod aktivitásában, és hatékonyan részt vesznek a felesleges zsírréteg eltűntetésében. Nagyon sok fajta diéta típus létezik, sokféle étrendet foglalnak magukba. A fogyás sikere két dologból tevődik össze. Két olyan dologból, ami nem kerül semmibe, csupán felfogás kérdése:

Az egyik a hited a sikerben és egy újabb, boldogabb életformában, a másik a céltudatosságod, és elszántságod, ami nem tűr akadályt az utadban.

Az L-karnitin tényleg hatásos táplálékkiegészítő, segíti a testsúlycsökkenést. A nevében is benne van, hogy a megfelelő diéta kiegészítőjeként fogyaszthatjuk, valamint ne feledkezzünk meg a mozgás jótékony hatásáról sem.