Klorofill – A zöld zöldségek varázsereje

Klorofill, avagy az áldásos zöld fitokemikália

A klorofill az emberek és az állatok szempontjából is létfontosságú fitokemikália, vagy másnéven fitonutriens, azaz a növényekben megtalálható bioaktív vegyület. A klorofill tulajdonképpen a növények leveleiben található fotoszintetikus zöld színű pigment. Ez a zöld festékanyag hatékony immunerősítő, amely segíti a szervezetben a sejtépítést, regenerálást, egyesek szerint fiatalító hatású.

A klorofill a növényi anyagcsere legfontosabb résztvevője. A növények a klorofill, a víz és a széndioxid segítségével szénhidrátot és oxigént termelnek. Minden növényi táplálékkal klorofill kerül a szervezetbe, s az emberi szervezetben is többféle hatást fejt ki. A tudományos közlések szerint segíti a sejtek regenerálódását, részt vesz a vörösvértest képzésben, erősíti a májat és támogatja annak méregtelenítő tevékenységét, továbbá erősíti a bélflórát és a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét és nem utolsó sorban gátolja a rákkeltő anyagok aktivitását.


"minél zöldebb annál jobb!"

Növényi vér

A klorofill molekuláris szerkezete és kémiai összetétele majdnem azonos az emberi vér hemoglobinjával, szokták is a növények vérének nevezni. A különbség csak az, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, addig a vérben a vas. A szervezetünk rendkívüli tulajdonsága viszont, hogy ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, így vért alakít ki és épít fel.

A klorofill kitágítja a véredényeket, ezáltal pozitív hatást fejt ki a vérnyomásra és a szívbetegségekre, mivel javul a vérkeringés, és a sejtek vérellátása.

Mivel a sejtek regenerálódását segíti, ezáltal támogatja, gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását is, valamint a sérült bőr regenerálódását. A klorofill csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Ezenkívül segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést és segíti a kálcium kövek lebontását.

Méregtelenítés és lúgosítás

A klorofill fogyasztásának nagyon nagy szerepe van az emberi szervezet méregtelenítésében és sav bázis egyensúlyának fenntartásában, vagyis a lúgosításban. A zöld növények a legjobban lúgosító ételek közé tartoznak. Ráadásul értékes tápanyaggal töltik fel a szervezetet: könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal, aminosavakkal, klorofillal, enzimekkel és ásványokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat. Nem véletlen tehát, hogy a turmixok, smoothiek alapját képezik, hiszen az egyik legegyszerűbb módja a klorofill bevitelnek a zöldturmixok fogyasztása, ráadásul ezáltal hozzájárulsz az anyagcseréd gyorsításához is, azaz támogatod a májad és veséid méregtelenítő funkcióját.

A klorofill ugyan nem vitamin, de igen fontos részét képezi az egészséges táplálkozásnak. A fent említett tulajdonságokon kívül segít eltávolítani a testben felgyülemlett szennyezőanyagokat, illetve nehézfémeket is, valamint enyhíti, vagy akár meg is szünteti az emésztőszervi és húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen testszagot, illetve a vizelet és széklet kóros szagát.

Antioxidáns

A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét. Mivel oxigénnel dúsítja a vért, ezáltal javul a sejtek oxigénellátása, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van. Így például segít a középfül fertőzések és gyulladások esetén, de más gyulladásos vagy fertőző betegségek esetében is, továbbá gyulladásos bőrbetegségek, hüvelygyulladás és a méhnyak fertőzései esetén is.

Antioxidáns szerepét oly módon is betölti, hogy a klorofill tele van oxigénnel, amely igen kedvező a „jó“ baktériumok számára. Ha viszont nincs elegendő mennyiségű oxigén a sejtekben, akkor a káros baktériumoknak kedvező környezet alakul ki. Az viszont bizonyított dolog, hogy a rákos sejtek oxigéndús környezetben elpusztulnak.

Hogyan fogyaszd?

Biztosan te is hallottad hogy a búzafű és a különböző algák tele vannak vele, de ha ez „túl zöld” neked, egyél spenótot, rukkolát, brokkolit, zöldfűszereket, vagy bármilyen zöldséget, és nem feltétlenül muszáj a leveleset választanod a lényeg, hogy minél zöldebb annál jobb.

Amennyiben nem fogyasztasz elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget, úgy a klorofill tartalmú étrend–kiegészítők alkalmazása több szempontból is hasznos lehet. Klorofill tartalmú készítmények szedésekor előfordulhat, hogy a vizelet vagy a széklet ideiglenesen zöld színűvé válik, ez azonban semmilyen aggodalomra nem ad okot.