Egészséges töltött káposzta

Idén csináld a töltött káposztát is egészségesen!

Ha nem tudod elképzelni a karácsonyt töltött káposzta nélkül, de nem szeretnéd az eddigi munkád teljesen elrontani, akkor ez a recept nagy segítség lesz.

Bár alapvetően a töltöttkáposzta nem egy rossz étel diéta szempontjából sem, hiszen nagyon tárgyilagosan nézve hús-zöldség és némi rizs elegye. Ugyanakkor ha a klasszikus receptet elővesszük, azért a zsírtartalmán érdemes csiszolni. Semmi különösebb csavar nincs a dologban, cseréljük a hagyományos disznóhús-szalonna-füstölthús kalóriadús elegyét sovány pulykahúsra és helyettesítsük a rizst hajdinával.

Ha rántással készíted, használj teljeskiőrlésű lisztet végül szervírozd tejföl helyett joghurttal. Ezt a verziót már lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthatod!

Egészséges töltött káposzta receptHozzávalók (4 személyre):

· 80 dkg savanyú káposzta
· 40 dkg savanyított káposztalevél
· 2 fej vöröshagyma
· 3-4 gerezd fokhagyma
· 50 dkg darált pulykamell
· 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
· 6 dkg hajdina (barnarizzsel is készíthető)
· 1 tojás
· 1 csipet őrölt köménymag
· 1 mokkáskanál szárított majoránna
· 2 evőkanál kókuszolaj
· 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
· só, bors
· 7 dl paradicsomlé (opcionális)
· 2 dl natúr joghurt

Elkészítése:

  1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk, majd a káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
  2. A kókuszolajon megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
  3. A darált húshoz keverjük a fokhagymát, a leforrázott hajdinát (barnarizst), a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát a levelekbe töltjük, felcsavarjuk.
  4. A lábasba teszünk a káposztából, erre tesszük a tekercseket. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és töltsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem javasolt. A főzés vége felé tesszük hozzá a paradicsomlevet.
  5. Natúr joghurttal megöntözve tálaljuk.

Egészséges főétel után, zárd a karácsonyi menüt egészséges desszerttel:

» Aszalt szilvás szaloncukor házilag
» Proteines mézeskalács

Boldog Karácsonyt!