Vércsoport diéta

A vércsoport diéta Peter D’Adamo tol származik 1996-ból, és ebben az egyén ‘AB0’ vércsoport típusa határozza meg, mit ehet illetve, mi az, amit messziről kerülni kell. Ez a diéta irányzat lassan két évtizede hódít a diétázók, fogyni vágyók körében. A vércsoport diéta nem kizárólag fogyást, hanem jó egészséget, több energiát is ígér a követőinek.  A vércsoport diéta azon az elméleten alapul, miszerint az eltérő vércsoporttal rendelkezők bizonyos betegségekre való hajlama magasabb és így, akkor helyes táplálkozással javuló tendenciát mutathatnak.

„A” típus, a növényevő:

Agrárnak vagy kultivátornak is hívják. Az „A” típusú embereknek növényekben gazdag étrendet kell tartaniuk, és teljesen mentesek a „mérgező” vörös hústól. Ez nagyon hasonlít a vegetáriánus étrendre. Ez a típus az elmélet szerint a földműveléssel alakult ki, ezért fokozottabb a zöldség gyümölcs és gabonafogyasztás benne.

„B” a tejbarát típus:

Nomádnak nevezik. Ezek az emberek ehetnek növényeket és a legtöbb húsfélét (kivéve a csirkét és a sertéshúst), és ehetnek tejtermékeket is. Kerülniük kell azonban a búzát, kukoricát, lencseféléket, paradicsomot és néhány más ételt.


„AB” a kevert:

Enigmának hívják. Az „A” és „B” típusok keverékeként írják le rejtélyes, kiszámíthatatlan. Az ehető ételek közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a tofu, a tejtermékek, a hüvelyesek és a gabonafélék. Kerülniük kell a vörös vesebabot, a kukoricát, a marhahúst és a csirkét.


„O” típus a húsevő:

A vadász megtestesítője. Ez egy magas fehérjetartalmú étrend, amely nagyrészt húson, halon, baromfihúson, bizonyos gyümölcsökön és zöldségeken alapul, de gabonafélékben, hüvelyesekben és tejtermékekben korlátozott. Nagyon hasonlít a paleo diétára.

Mind a 4 típus alapját egészséges, friss és főtt ételek képezik, melyek sok helyen megegyeznek az egészséges táplálkozási ajánlásokkal, azonban sok helyen el is térnek tőle, sőt indokolatlanul tiltólistára helyez bizonyos alapanyagokat mint pl. a babfélék.

A Vércsoport diéta friss összetevőkből áll azonban indokolatlanul kizár bizonyos ételféleségeket.

Összességében

Mind a 4 típus alapját egészséges friss és főtt ételek képezik. Az irányzat azonban indokolatlanul kizár bizonyos ételeket és sokan vannak akik például B-vércsoportosak és laktózérzékenyek, továbbá a többi, aki nem fogyaszthat tejet a diéta elmélet szerint károsodást szenved tej fogyasztás esetén, mert „kicsapja a vérét” ennek nem túl sok tudományosan megalapozott háttere van, annak ellenére hogy úgy tűnik.

Lektinek

A feltalálója a lektinekre hagyatkozva indokolja a javasolt étrendi módosításokat. A lektinek olyan fehérjék amelyek képesek megkötni a cukor molekuláit, tehát a szénhidrátot kötik össze a szervezetünkben a fehérjékkel. A különböző ételekben a lektin eltérő típusai találhatóak, mind a növényekben, mind az állati eredetű ételekben ott van, és több száz féle lektin típus létezik, minden ételben jelen vannak. Van olyan amelynek pozitív, van olyan, aminek pedig negatív hatást tulajdonítanak, azonban arra kevés a bizonyíték, hogy ennek a vércsoporthoz köze lenne és esetlegesen a táplálkozással összefüggésbe is hozható eredménye szintén nagyon kevés.

Valóban hatásos?

Amennyiben korábban a nyugati civilizáció bekebelezett, és sok előre csomagolt agyonfinomított ételt fogyasztottál, abban az esetben, ha kipróbálod ezt a diétát, amely a korábbi étrendedhez képest változatos, összetevőkben gazdag és javasol zöldséget és gyümölcsöt, már javulást fogsz tapasztalni. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vércsoportodnak ehhez bármi köze lenne. Csupán csak az apróbb változtatások és az, hogy jobban odafigyelsz, esetleg rendszeresebben, friss alapanyagokból te készíted otthon az ételeidet. Ezek mind hozzájárulhatnak a diéta sikeréhez, főleg abban az esetben, ha eddig nem főztél. A tapasztalt pozitív változások nem feltétlenül köthetőek össze a vércsoporttal ezért érdemes körültekintőbben tájékozódni.