8+1 tipp a hatékony fogyókúrához

Az biztos, hogy egy fogyókúrát elkezdeni nem a legkönnyebb dolog, hiszen lelkileg ott van benned, hogy mostantól nem ehetsz néhány dolgot. Eleinte szinte csak ezek a gondolatok forognak a fejedben, és automatikusan a kajára gondolsz és arra, mikor ehetsz már legközelebb. Pszichésen valóban sokak számára nehéz a kezdeti időszakban kitartani a betervezett étrend mellett.

Leggyakoribb hibák a fogyókúra során

Túl gyorsan akarsz fogyni

Az első probléma sokszor az, hogy valaki sokat és gyorsan szeretne fogyni. Itt csak az idővel van baj, hiszen ha belegondolsz, az a súlyfelesleg, amitől meg szeretnél szabadulni, az sem egy éjszaka alatt rakódott le. Ahogy mondani szokták, „jó munkához idő kell“. Ez a mondat ebben a helyzetben is megállja a helyét: lassan, de biztosan kell fogyni annak érdekében, hogy tartós eredményt érhess el.

Hiszel az ígéretes „zsírégető termékek”

Számtalan zsírégető terméket reklámoznak azzal a szöveggel, hogy 2 hét alatt 10 kg-t fogsz fogyni. Ne higgy ezeknek a csábos szlogeneknek, mert még ha meg is csinálod, a probléma utána fog jelentkezni, amikor abbahagyod. Utána visszatérsz a régi kerékvágásba, amit a tested további kg-kal fog meghálálni.

Nézzünk meg néhány olyan dolgot, amelyek akadályokat gördíthetnek az utadba a fogyókúra során, s talán ez a kis felsorolás segít abban, hogy Te ezeket a hibákat már ne kövesd el.

Ne állj minden nap mérlegre a fogyókúra során

A fogyókúra alapjai 8+1 lépésben:


1. Reális célt tűzz ki magad elé

Egy hét alatt nem lehet 10 kg-ot leadni, ezzel biztosan tisztában vagy. Arról nem is beszélve, hogy ha heti 10 kg-ot szeretnél fogyni, és ehelyett hetente csak 2 kg-mal mutat kevesebbet a mérleg, akkor letört leszel és elmegy a kedved a folytatástól. Pedig elég jó úton haladtál….

2. Ne állj naponta mérlegre!

Ez sok esetben csak frusztrációt fog okozni, ráadásul a napi ingadozásokat sok minden befolyásolhatja és semmi olyan információval nem szolgál, aminek haszna volna. Ha olyan célt tűzöl ki, hogy heti 1,5 kg–tól szeretnél megszabadulni, akkor csak heti egy alkalommal állj mérlegre, lehetőleg ugyanabban a napszakban.

3. Ne vágj bele drasztikus fogyókúrába!

A Te feladatod, hogy már a legelején számold ki, mennyi az a kalóriamennyiség, amelyet az étrended tartalmaz. Ne fogyassz 1000 kalóriánál kevesebbet, mert azzal, hogy alig eszel valamit, jelentősen lelassítod az anyagcserédet. Ennek eredménye pedig az lesz, ha vége a fogyókúrának, az anyagcseréd ugyanilyen lassan működik majd továbbra is (hiszen erre “edzetted”), s a kúra után gyorsabban jönnek majd vissza a kilók, mint korábban! Érdemes egy számítást végezni a napi kalóriaszükségletedre vonatkozóan, és a fogyókúra idejére ezt kb. 10%-kal kell visszavenned. (ez a napi szükséglet azt mutatja meg, hogy mennyi kalóriára van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy normálisan tudjon működni).

4. Sose hagyd ki a reggelit!

Sokan kevésbé éhesek reggel, s ezt kihasználva nem is esznek semmit, mondván, ennyivel is kevesebb a bevitt kalória. Ez sajnos óriási tévedés, amelynek eredménye az lesz, hogy napközben folyamatosan éhes leszel és vagy nassolni fogsz vagy a tervezettnél nagyobb adagokat fogsz enni. Fehérjében és rostokban gazdag reggelit fogyassz, amely csökkentheti az étvágyadat a nap további részére. Aki rendszeresen reggelizik, az az állandó, egészséges testsúlyt is sokkal hamarabb fogja elérni.

5. Nassolás

Lehet, hogy pontosan tudod, hogy a tervezett étkezéseidnek mennyi a kalóriaértéke. De mi van a két étkezés közötti idővel? Itt azokra a plusz falatokra gondolok, amelyek csak úgy “lecsusszannak” napközben, például pár darab mogyoró, a gyerek ebédjének maradéka (“pár falat”), stb. Ha komolyan gondolod a fogyást és gondosan megtervezed a kalóriabevitelt, akkor ezeket is írd fel, mert bizony a nap végére kiderülhet, hogy mennyi plusz jött még ahhoz a mennyiséghez, amit eredetileg tartani szerettél volna. Érdemes ezeket jegyzetelni, hiszen egy szuperül megtervezett fogyókúrát is tönkretehetnek ezek a nap folyamán felhalmozott “pár falatok”.

6. Mindig figyelj arra, milyen folyadékot iszol!

A gyümölcslevek és a cukros üdítők rengeteg kalóriát tartalmazhatnak, amelyeket szintén bele kell számolni a kalóriafogyasztásba. Sokan ezt nem teszik meg, amivel lényegesen csökkentik a fogyókúra hatásosságát. A cukortartalom ráadásul a szomjat sem oltja és az éhségérzetet sem csökkenti, tehát nem fogsz levesebbet enni, csak még inkább növeled a fogyasztásukkal a bevitt kalóriamennyiséget!

7. Igyál sok vizet!

Ez az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a fogyókúrák során. A víz elengedhetetlen a kalóriák égetésében. Ha nem iszol megfelelő mennyiségű vizet, könnyen dehidratált lehetsz, az anyagcseréd lelassul és ez lassítja a súly leadását is. Akik napi kb. 2-3 liter vizet fogyasztanak, sokkal több kalóriát égetnek el, mint a többiek. Szóval próbálj meg minden étkezés mellé elfogyasztani legalább egy pohár vizet.

8. Mozogj rendszeresen!

Ha nem mozogsz a diéta idején, lényegesen lelassítod a fogyás ütemét. Gyakorlatilag a fogyás egyik legalapvetőbb elemét hagyod ki. Hiszen a mozgással kalóriát égetsz el és ha aktívan mozogsz, akkor több ételt is fogyaszthatsz; mindemellett továbbra is tudsz súlyt leadni, s nem utolsó sorban gyorsabb ütemre vált az anyagcseréd. Ha nem kedveled a fitnesz termeket, akkor még mindig számtalan lehetőség adódik a mozgásra: úszás, tánc, kerékpározás, stb. Találd meg azt a sportot, amit szívesen csinálsz. Bármi szóba jöhet, a lényeg az, hogy több kalóriát égess el, mint a gyaloglás során.

+1 Legyen terved az életmódváltásra

A hosszan fenntartható diéták titka a teljes életmódváltás. Kezdetben nem árt, ha hetekre előre összeállítod az étrended, edzésterved és a céljaidhoz megfelelő táplálék-kiegészítő csomagod. Kész tervekkel kisebb az esélye a félreevéseknek és jobban tudsz tervezni az edzésre szánt idővel is. A jól megválasztott táplálék-kiegészítők pedig segítenek a fogyásban.